Tinne Albrechtsen og Barokensemble

LØRDAG 6. NOVEMBER 2021  kl. 15:00 i KUMUS

TINNE

ALBRECHTSEN

OG BAROKENSEMBLE

Tinne Albrechtsen - barokviolin, Hanna Thiel - gambe 

Søren Gleerup Hansen - cembalo

Tidlig Musik

Tinne Albrectsen (barokviolin)  gæster Fuglsang Musikforening og opfører et spændende program med Biber og Schmelzer´s virtuose violinsonater, der bl.a. udnytter violinens evne til at spille polyfont med sig selv. Det er et repertoire der  sjældent opføres men ikke desto mindre er særdeles originalt og opfindsomt komponeret,  ligesom tonesproget er medrivende og tager publikum med ind i en rejse af sindsstemninger og billeder.  Med sig har hun topmusikere på deres instrumenter, nemlig Hanna Thiel på gambe og Søren Gleerup Hansen på orgel.


Stylus Phantasticus

Det program som I skal høre blev skrevet i en helt særlig , levende og meget karakteristisk stil, nemlig “ Stylus Phantasticus”

Stilen er stærkt relateret til improvisation, og er præget af en fri form, men også brugen af ​​korte kontrasterende episoder, ligesom en klassisk orgelfantasi eller toccata. Den udsprang da også oprindeligt fra disse, i det nordlige Italien - Claudio Merulo (1533-1604) menes at være den første som introducerede denne stil og den udviklede sig siden videre derfra.  Den er fri og ubegrænset, varieret, udtryksfuld og virtuos. Den overlader en stor frihed til personlig fortolkning til dens udøvere.

For at gøre udførelsen så autentisk som muligt spiller musikerne på kopier af baroktidens instrumenter.

TINNE ALBRECHTSEN

blev uddannet på moderne violin, med afsluttende eksamen ved den  anerkendte Prof. Milan Vitek på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Hun har siden hen specialiseret sig i historisk opførelsespraksis på barokviolin, med studier hos bl.a.  Arek Golinski, Peter Spissky og Elizabeth Wallfsch. Hendes musikerskab spænder bredt,  og hun er en alsidig musiker, med stor erfaring i forskellige kammermusik konstellatio ner. 

Tinne har optrådt med førende barokensembler som Concerto Copenhagen, Arte  dei Suonatori, Barokksolistene, Sigiswald Kuijken, Trondheim Barokk, og Came rata Øresund. Hun har bl.a. optrådt på MA festival Brügge, Festival Oude Muziek  Utrecht, Festival Sarrebourg, European Day of Early Music, Heinrich Schütz Musik fest, Copenhagen Opera Festival, Skalholt Festival, West Cork Chamber Music Festi val, Haapsalu Early Music Festival. Hun optræder regelmæssigt som leder og solist,  og som kammermusiker. Hun har medvirket på adskillige cd- indspilninger, senest  med Duo 1702. 

Tinne har optrådt direkte i Danmarks Radio som solist med Biber’s  Passacaglia, og Bach dobbeltkoncert med mere. Tinne er fast medlem af Concerto  Copenhagen og Camerata Øresund. 

 

HANNA THIEL

Gambisten Hanna Thiel er uddannet ved University of Arts i Bremen og afsluttede sine studier i tidlig musik ved det Kgl danske Musikkonservatorium i København med en  Master i 2014. Siden har hun haft en travl karriere som efterspurgt solist, kammermusiker  og continuospiller overvejende i Skandinavien og Tyskland. 

Hanna har optrådt med ensembler som Concerto Copenhagen, Nordic Network for early  Opera, Weser Renaissance Bremen, Sirius Viols, Göteborg Barock, Höör barockensemble og Copenhagen Soloists og blandt andet medvirket ved festivalerne Copenhagen  Renaissance Festival og Schützfest Dresden. Hun har desuden medvirket ved adskillige  cd-indspilninger og i DR-udsendelser.  


SØREN GLEERUP HANSEN

er uddannet som organist og cembalist på Det kgl. Danske  Musikkonservatorium. Kirkemusikalsk diplomeksamen 1994 og debut fra solistklassen  1996. Han har været organist i den danske folkekirke siden 1984, fra 2010 ved Sct. Mariæ  Kirke og Kronborg slotskirke i Helsingør. Han er en ofte benyttet akkompagnatør og  continuospiller på både orgel og cembalo. Han optræder som solist og kammermusiker  på en lang række cd indspilninger, senest en indspilning af J. S. Bachs Dritter Teil der  Clavierübung.

MUSIK AF:


Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704) og Johann Heinrich Schmelzer (1623-1680)


Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704)

var den fremmeste komponist og violinist fra Bøhmen i sin tid. Biber arbejdede i Graz og Kremsier (nu Kroměříž), før han bosatte sig i Salzburg, hvor han efterfølgende blev resten af sit liv og udgav meget af sin musik. 

Bibers musik bærer præg af både intensitet, alvor, humor , virtuositet og stor originalitet , og der gøres god brug af diverse kraftfulde og spændende effekter i smukt samspil med en enestående sans for harmonier og kontrapunkt. Hans violinkompositioner bygger lige som værkerne af Schmelzer gjorde det  på den venetianske renæssances mestre og det særlige tysk-østrigske tonesprog.

Biber blev en af de vigtigste komponister for violinen i instrumentets historie og hans teknik gjorde det muligt for ham let at nå 6. og 7. position, anvende flere dobbeltgreb i indviklede polyfoniske passager og udforske de forskellige muligheder for scordatura-stemning ( som betyder at stemme strengene anderledes end den normale kvintstemning man har på violin og hermed opnå en anden klang på instrumentet) I løbet af Bibers levetid blev hans musik kendt i hele Europa.  I slutningen af det 20. århundrede fik Bibers musik, især Mysterie-Sonaterne (også kaldet Rosenkranssonaterne) , en renæssance. 

Johann Heinrich Schmelzer (1623-1680) Østrigsk komponist og violinist

Anerkendt violinist og komponist i sin samtid, efter sigende berømt og beundret i hele Europa. Han var en forløber for Biber, der var elev af ham. Schmelzer var en toneangivende komponist ved Habsburgerriget, og han komponerede en betydelig mængde af både kammermusik og dansesuiter, der blev opført ved hoffet. Han nød stor gunst hos Kejser Leopold 1., der udnævnte ham til “Kapellmeister” i 1679. Desværre nåede han kun at nyde dette privilegie kortvarigt, da han kun få måneder efter udnævnelsen døde af pest. 

Hans samling “ Sonatae unarum fidium” var den første vigtige samling af sonater for violin og continuo udgivet i de tysktalende lande. Samlingen indeholder i alt seks sonater. I programmet her skal vi høre flere af dem, som på hver sin måde både viser Schmelzer´s originalitet og opfindsomhed som komponist og violinist. Han præsenterer både polyfoni - flerstemmige passager muliggjort af dobbeltgreb på violinen og virtuose passager,  og en bred palet af sindsstemninger og udtryk i sit fantasifulde, smukke, og for vores tid stadigt vedkommende og fængslende tonesprog. 

 

Koncert - optakt ved Bjarke Moe

Musikforsker Bjarke Moe vil forud for koncerten fortælle om musiklivet i Nykøbing i 1600-tallet. Ved det prinselige hof på Nykøbing Slot dyrkedes musik intenst, og gennem sine internationale forbindelser kunne hoffet tiltrække musikere fra forskellige egne af Europa. En af hovedpersonerne var organisten Matthias Weckmann, som senere skulle blive en vigtig repræsentant for Stylus Phantasticus. 


Optakten finder sted i KUMUS kl. 14.20-14.50 og er et ekstra tilbud inkluderet i koncertbilletten.

Dørene til salen åbner 14.15.Vi åbner for billetsalg og adgang til café kl. 13.45.

Om Bjarke Moe

Han studerede musikvidenskab ved Københavns Universitet og senere i Greifswald (Tyskland). I 2010 modtog han ph.d.-graden i København med en afhandling om musik og kulturudveksling i 1600-tallet, hvorefter han underviste i musikhistorie og musikteori. Siden da har han forsket i dansk musikhistorie med særlig fokus på europæiske perspektiver. ‪2013-2018‬ var han forsker ved Dansk Center for Musikudgivelse på Det kongelige Bibliotek, hvor han udgav kritisk-videnskabelige nodeudgaver af Niels W. Gades musik. ‪2017-2021‬ var han involveret i projektet Musik og sprog i reformationstidens danske salmesang ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Pt. er han postdoc på Københavns Universitet og deltager i projektet Carl Nielsen – European composer.


Tak til Kulturelt Samråd i Guldborgsund Kommune for støtte til dette arrangement!

Entre 200 kr. (medlemmer 100 kr, unge under 25 gratis)

Billetter kan købes her på siden (senest dagen før) eller ved døren fra kl. 14:00.

Der kan på dagen frem til kl. 14:00 købes kombi-billetter til 235 kr. De gælder både til museum og koncert (begrænset antal)